YAMBALAYA
Print dit recept

Voor 2 personen
150 gram rijst, bij voorkeur Pandan, Basmati of (voorgekookte) zilvervliesrijst
2 bananen (natuurlijk van Max Havelaar), in de lengte doorgesneden
1 middelgrote ui, grof gesnipperd
150 gram (kastanje-)champignons gehalveerd (grote exemplaren in vier partjes)*
2 middelgrote (vlees)tomaten in dobbelsteentjes gesneden
N.B. haal het waterige binnenste uit de tomaten; desgewenst eerst gemakkelijk pellen door ze vooraf even in kokend water te dompelen)

1/2 rode en 1/2 groene (grote) paprika in korte reepjes gesneden (of 1 rode)
1 klein blikje of potje maiskorrels (ongeveer 4 volle eetlepels)*
ruim 2 volle eetlepels rozijnen
1 volle theelepel kerriepoeder (mild)
1 afgestreken theelepel sambal oelek (let op, scherp!)
2 volle theelepels geraspte sinaalappelschil*
zout
bouillonblokje voor ongeveer 1/4 liter water
1 volle eetlepel fijngehakte peterselie (evt. in diepvries te koop)*
4 eetlepels zonnebloemolie (evt. olijfolie) (meer olie gebruiken mag ook).
3 volle eetlepels grof gehakte hazelnoten, amandelen en/ of cashews (hebt u die niet bij de hand: zonnepitten)
Eventueel groenteballetjes, falafels (reformwinkels) of andere pittige vleesvervanger of gekookte eieren in partjes*

N.B. Alles dat met * is gemerkt mag worden weggelaten. Eventueel een keuze maken tussen champignons of mais, wat de voorraad biedt. Allebei is natuurlijk prima. Het is eigenlijk een schotel voor restverwerking.

Kook de rijst met zout volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit ondertussen ruim 2 of 3 eetlepels van de olie in een braadpan of hapjespan en (roer)bak de uien en paprika's (niet te heet) ongeveer 3 minuten, tot de uien geelachtig en wat zachter zijn, niet bruin.
Voeg nu kerrie, sambal (,sinaasappelrasp), rozijnen, het verkruimelde bouillonblokje, en zout toe en roerbak nog heel even tot de kerrie begint te geuren.
Doe het deksel op de pan en stoof alles zachtjes ongeveer 10 minuten, zo nodig met een heel klein beetje water.
Paprika's niet te zacht!
Roer er op het laatst de tomatenblokjes door en laat die alleen even goed warm worden.

Bak de champignons vooraf (ca. 5 min.) apart in een beetje olie lichtbruin en doe ze in een schaaltje.
Rooster de gehakte noten met een heel klein beetje olie in een koekenpan en houd ze apart.
Bak de halve bananen vlak voor het opdienen in zonnebloemolie (of iets anders), tot ze zacht beginnen te worden.
Bak eventueel de vleesvervanger.

Als de rijst gaar is, meng er dan de champignons, de mais, de peterselie en het ui/tomaat/paprikamengsel doorheen.
Leg de gebakken bananen er bovenop en strooi de geroosterde hazelnoten er overheen.
Sneller maar iets minder lekker: blokjes banaan even meewarmen op het laatst, niet echt zacht laten worden.
Serveer de vleesvervanger of partjes ei eventueel apart.
Rauwkost is hier lekker bij.

In New Orleans eten ze er (scharrel?)kip of knoflookworstjes, rauwe ham en grote garnalen bij. Echt nodig is het niet want dit is op zichzelf met een salade erbij, een heerlijke maaltijd. Neemt u een vleesvervanger bijj, geef er dan (pittige) tomatenketchup, pittige zoetzure saus of barbecue-saus bij. Eigenlijk horen er Okra's in maar die kan ik vers nergens vinden en heel erg lekker vind ik ze niet.

terug naar inhoudsopgave