WITLOFSTAMPPOT
Print dit recept

2 personen
4 grote aardappelen (of meer voor grote eters)
4 middelgrote stronkjes witlof, ruim 300 of 400 gram
ruim 125 gram ananas in blokjes (evt. een klein blikje, uitgelekt)
100 gram walnoten of pecannoten (desnoods geroosterde zonnepitten)
1 afgestreken theelepel sambal oelek (meer mag)
zout naar smaak
± 25 gram boter
± 1 dl (halfvolle) melk (desnoods verdunde koffiemelk)
een beetje (zonnebloem)olie

Aardappels schillen, in stukken en ca. 20 min. gaarkoken
Witlof in reepjes snijden (gebruik ook de harde kern, alleen als je van bitter houdt)
Stamp de aardappelen en maak er met wat melk, boter en zouteen (beetje droge) puree van.
Roerbak het witlof heel kort (1/2 minuut ongeveer) met weinig olie of wat boter; eigenlijk alleen om het warm te maken.
Roer van het vuur af de sambal en de ananasstukjes erdoor.
Roer dit mengsel en de noten door de puree en warm alles even door, zodat de witlof niet zacht wordt.

Volgens mij hoef je het witlof niet persé vooraf te bakken.
De noten in de oven voorverwarmen piept ook oude noten weer op. Dan even laten afkoelen, zodat ze knapperig worden.

Ik maak het voor 2 dagen en bak het de volgende dag 15 tot 20 min. in de oven op 220 ° C, met fetakaas (verkruimeld) of Goudse kaas erover.

terug naar inhoudsopgave