TIPS VOOR EEN SNELLE EN GEZONDE HAP
Print
Ik ben begonnen met
het vlees weg te laten en aardappelpuree of gebakken aardappelen, rijst
of pasta met groente te eten.
Of gekookte aardappelen met een heel simpel sausje erbij.
Inplaats van vlees een vleesvervanger, een punt van een hartige
taart of een kaasbroodje. Of een kant-en-klare
vegetarische loempia.
Of stamppot en rauwkost,
eventueel bestrooid met geroosterde noten of pitten.
Tijdens vakanties vond ik in andere landen veel lekkere gerechten zonder vlees
of je kon het vlees makkelijk weglaten. Veel recepten in mijn eigen kookboeken
kon ik ook vegetarisch omzetten. En
natuurlijk vegetarische kookcursus gevolgd.
Rijstschotels zijn lekker met geroosterde cashews, hazelnoten of pitten erover
inplaats van vlees.
De meeste gestelde vragen zijn dan:
Ik vind het niet lekker zonder sjuu (maak zelf een snelle
saus of koop iets)
Nou krijg ik niet genoeg eiwitten binnen, moet ik dan van die gedroogde hondenbrokjes
gaan eten? (Vleesvervangers.)
Zelf werk ik zelden met vleesvervangers, maar soms spaart het tijd en er zijn
lekkere bij. Smaken verschillen, dus uitproberen.
Een tip: de biologische groenteburger van Albert Heijn. Ik doe er een sausje
bij zoals tomatenketchup met fijngesneden ui en wat chilisaus of sambal.
Ook de satéstukjes van Quorn en diverse merken pittige roerbaktofu vind
ik best lekker.
IDEEËN VOOR BEGINNERS
Veel tips en recepten,
ook voor beginners, op VEGATOPIA Zie
verder onder diervriendelijke
links.
Mijn eerste vegetarische maaltijd: aardappelpuree met spruitjes
en kastanjes (2/3 spruitjes en 1/3 kastanjes). Vooraf wat rauwkost
bijvoorbeeld wortelsalade. En/of een hartig
broodje van bladerdeeg.
Zuurkool/aardappelstamppot
met gebakken uien en idem rode paprika door de zuurkool (meestoven).
Eventueel op het laatst stukjes ananas. Restje eventueel gratineren
met kaas in de oven of warm op volkorenbrood brood eten. Eventueel
groenteburger erbij.
Aardappelen:
gebakken, gepoft of aardappelpuree met Indische gefruite uitjes erdoor.
Erbij groente en/of salade en hartig broodje.
Of vervang het door een punt hartige taart.
Eventueel een eenvoudige saus erbij.
Hutspot:
het gewone recept, maar bak de uien apart, eventueel met een beetje
kerrie en stoof ze na totdat ze lichtbruin en zacht zijn.
Kook de aardappelen en wortelen 20 minuten in groentebouillon en stamp ze met
wat melk en boter of margarine.
Roer er tenslotte warme witte bonen en de gebakken uien door.
Nog lekkerder: strooi er geroosterde zonnepitten over.
Eet een eventueel restje de volgende dag, in de oven gegratineerd met kaas.
Een maaltijdsalade met
knoflookbrood of gebakken of gepofte aardappelen.
Lintmacaroni met blauwe kaas en room (kaas opwarmen
en room erdoor roeren) met gehakte walnoten en even gekookte peultjes.
Stamppot van rauwe
andijvie met blokjes (gerookte) kaas of pittige roerbaktofoe.
Dit zijn voorbeelden van
heel simpel koken zonder vlees met gebruik van Nederlandse als internationale
recepten die ik uit "gewone" kookboeken en tijdschriften
haal. Wie de smaak te pakken krijgt gaat al gauw zelf wat verzinnen
en natuurlijk verder zoeken, bijvoorbeeld op het internet. Het is niet
te geloven wat je allemaal vindt.
terug naar inhoudsopgave
|