2 personen, maaltijdsalade
*
een paar stevige slabladeren (liever geen ijsbergsla, te weinig smaak)
4 middelgrote, stevige tomaten elk in 6 partjes gesneden (zaadjes en vocht
er uithalen)
ongeveer 200 gram gekookte sperziebonen, in stukjes van ca. 4 cm. **
½ komkommer in dobbelsteentjes
1 groene paprika (of iets meer) in niet te kleine stukjes
1 kleine ui, middelfijn gesnipperd
1 ½ (of 2) hardgekookte eieren in partjes
12 zwarte olijven
2 middelgrote, koude, gekookte aardappelen in dobbelsteentjes (iets meer mag
ook)
eventueel: ongeveer 50 gram stukken tonijn uit blik of 4 ansjovisfilets.
eventueel: wat grof gesneden basilicumblaadjes.
Vinaigrette:
3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap of (witte-wijn)azijn, ½ uitgeperst
teentje knoflook, peper en zout: in een jampotje doen en goed schudden.
Meer vinaigrette mag natuurlijk ook; zelfde verhouding
Scheur de slabladeren
in stukjes en leg die op een schaal (of maak 1 portie per persoon in
een leuke kom).
Meng alle groenten voorzichtig door elkaar met de helft van de vinaigrette
en leg dit mengsel op de sla.
Leg de partjes ei en eventueel de ansjovisfilets of tonijn erop.
Giet de rest van de vinaigrette erover en garneer desgewenst met de basilicum
(peterselie mag van mij ook; ik vind basilicum voor deze salade te opdringerig
van smaak).
* De hoeveelheden
zijn bij benadering opgegeven; voor een maaltijdsalade vind ik dit
een lekkere combinatie. Ik gebruik bewust weinig knoflook en ui. Neem
voor een salade als voor- of bijgerecht ongeveer de halve hoeveelheden.
* * Over de bonen wordt verschillend gedacht. In sommige recepten neemt men
kleine artisjokbodems inplaats van sperziebonen. In blik of pot vind ik die
meestal te papperig, vers gekookt zijn ze heerlijk in deze salade. Officiëel
moeten er "fèves" in. Volgens het woordenboek zijn dat (kleine)
tuinbonen, maar die lijken me te uitgesproken van smaak.
terug
naar inhoudsopgave |