ROEDJAK MANIS
Print dit recept

(Indonesisch vruchtengerecht voor 2 personen)

1 ½ zoetzure appels
1 ½ peren
½ komkommer
1 banaan
¼ verse ananas of 2 schijven uit blik
100 gram Gula Djawa of donkerbruine suiker (wat minder mag ook)
½ dl water
citroensap ½ eetlepel
½ afgestreken theelepel sambal oelek (begin met wat minder, kleine mespunt bijvoorbeeld)

Was de vruchten en komkommer maar schil ze niet, behalve de bananen
Snijd ze in blokjes, ook de ananas en de bananen in plakjes.
Doe de suiker en water in een steelpannetje en breng zachtjes aan de kook.
Blijf roeren totdat de suiker smelt.
Doe sambal en citroensap erbij en laat de saus tot een stroopje inkoken.
Voorzichtig met sambal!
Laat de saus afkoelen en schenk over de vruchten.

Een andere combinatie van vruchten kan natuurlijk ook, of laat de peren weg en neem 2 appels. De komkommer maakt het lekker fris.

Te gebruiken als bijgerecht bij Indonesische gerechten, vooral Gado-Gado, of als nagerecht (dan heel weinig sambal gebruiken).

terug naar inhoudsopgave