RODE-UIENTAART
Print dit recept


4 personen; porties zijn goed in te vriezen
Oven: 200 graden, bakken: ca. 20 minuten


75 gr koude boter (of harde plantaardige margarine)
175 gr bloem (biologisch, ongebleekt)
zout, peper
3 eetl Parmezaanse kaas: veganisten kunnen deze weglaten
1 eidooier (of een mespuntje bakpoeder, of weglaten)
500 gr rode uien
3 eetl olijfolie
1 theel bruine suiker (volle kleine theelepel)
50 gr gedroogde tomaten in olie
150 gr feta (veganisten nemen tofutti = soja-fetakaas of weglaten)
wat bieslook

N.B. In het originele recept wordt 750 gram uien gebruikt; dat vind ik te veel.

Doe de boter, bloem, zout en peper in een kom
Snijd de boter met 2 messen in kleine stukjes door de bloem

Voeg de kaas, dooier en drie tot vier eetl. koud water toe, roer om en kneed het snel tot een soepel deeg
Zo nodig nog een heel klein beetje water erbij
als het te droog is
Laat het deeg (in een bal) afgedekt 30 minuten in de koelkast rusten
Verwarm de oven voor op 200 graden (meestal 10 minuten)
Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot een ronde lap; iets groter dan de bakvorm
Bekleed een ingevette quichevorm van 24 of 26 cm met het deeg en prik de bodem in. Maak een opstaande rand van zo'n 2 cm hoog
Leg een stuk bakpapier in de vorm en vul dunnetjes met een hulpvulling (bijv. gedroogde peulvruchten of rauwe rijst)
Zonder bakpapier gaat ook, met hulpvulling
Bak de bodem in ca. 15 minuten goudbruin en bijna gaar, haal uit de oven en verwijder voorzichtig papier en hulpvulling; niet omkeren, pas op want dan valt de hele bodem uit de vorm!
Snijd intussen de uien in smalle parten (laat iets van de wortelaanzet intact, zodat de parten niet uit elkaar vallen)
Bak in de olie de uien (niet te heet) in 8 minuten iets bruin. Stoof ze ca. 7 minuten zachtjes na
Bestrooi met de suiker en laat even op wat hoger vuur onder af en toe omscheppen carameliseren
Snijd de gedroogde tomaten in reepjes en schep ze door de uienmassa (eventueel eerst de olie eraf deppen met keukenpapier)
Schep alles met zo min mogelijk vocht in de vorm
Verkruimel de feta erover en bak nog 10 minuten na
Tot slot: bestrooi eventueel (na enig afkoelen) nog met fijngesneden bieslook of peterselie
Probeer ook eens zonder suiker, eventueel ook eens met wat fijngesneden verse rode peper
Dit recept vond ik ook op internet; ik heb het een paar maal gemaakt en flink veranderd.

terug naar inhoudsopgave