SOUPE AU PISTOU
Print dit recept

Recept voor 4 personen; porties zijn goed in te vriezen.
250 gram (gedroogde) witte bonen (1 nacht van tevoren in de week zetten)
Te vervangen door: 1 grote of 2 kleine potten gare witte bonen, maar zelf gekookte bonen geeft een betere soep
200 gram (spek)snijbonen in stukjes van 2 cm
1 courgette
75 gram macaroni
1 grote ui
3 kleine aardappelen
150 gram geraspte verse Parmezaanse kaas (of pittige Nederlandse kaas)
Voor de Pistou (= Pesto):
2 grote of 3 kleine rijpe vleestomaten (of vervangen door tomaten uit blik)
1 volle eetlepel verse basilicum (fijngesneden) of 1 volle eetlepel gedroogde
4 of 5 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie, peper en zout

Kook de geweekte witte bonen 1 uur in ruim water
Snijd de groenten, uien en aardappelen in dobbelsteentjes
Zet ze op met de witte bonen (en het kookwater hiervan) in ruim water (zodat ze het onder staan), met zout en versgemalen zwarte peper naar smaak.
Kook alles 15 minuten
Roer dan de Pistou (zie onder) erdoor en kook nog 5 minuten.
N.B. Kook de macaroni de laatste 10 minuten mee (of korter, afhankelijk van de kooktijd)
Laat de soep afkoelen.
Direct voor het opdienen wordt de kaas erdoor geroerd.

Pistou (= Pesto)
Verwijder kern en zaadjes uit de tomaten.
Stamp de knoflook in een vijzel fijn, samen met de basilicum, de tomaten en de olijfolie. Of gebruik een staafmixer.

Erbij: stokbrood of knoflookbrood en een frisse salade.
Knoflookbrood: stokbrood elke 3 cm bijna doorsnijden en tussen de sneetjes klontjes boter of margarine, vermengd met knoflook, doen. Het brood in aluminiumfolie wikkelen en in oven of magnetron heet laten worden. Of: stokbrood in schijfjes op de bakplaat leggen (of witte boterhammen), knoflookboter erop smeren en even bruinen onder de grill.

terug naar inhoudsopgave