PILAVRIJST
Print dit recept

2 personen:
Dit Turkse recept kom je in allerlei variaties tegen.
150 gram rijst *
Bouillon (groente-), hoeveelheid volgens de gebruiksaanwijzing van de rijst, meestal 2 ½ dl.
1 middelgrote ui, in dunne schijfjes gesneden
2 eetlepels olijfolie (3 mag ook)
2 volle eetlepels pijnboompitten (of zonne- of gemengde pitten)**
2 volle eetlepels krenten (desnoods: rozijnen)
2 eetlepels (niet teveel, eerst proberen) grof geknipte pepermuntblaadjes (desnoods: peterselie of niets). Geef er los nog wat blaadjes bij.

Bak de uien zachtjes een paar minuten in de olijfolie, tot ze gelig en slap worden (niet bruin)
Roer de rijst erdoor totdat alle korrels glanzen van de olie
Doe de bouillon erbij (of water en verkruimeld groente-bouillonblokje) en de krenten en roer goed om
Breng aan de kook (niet meer roeren) en laat zachtjes gaar worden; tijd volgens gebruiksaanwijzing
Laat de gare rijst nog minstens 5 minuten in de pan met deksel erop staan.
Rooster ondertussen de pitten zachtjes in een koekenpan; goed omscheppen zodat ze niet aanbranden. Laat ze afkoelen in schaaltje.
Roer de rijst van het vuur af goed om met de pepermuntblaadjes
Strooi de geroosterde pitten erover

* Ik neem graag parboiled rijst, in de schil gekookt en daarna gepeld. De voeddingsstoffen zitten er dan nog in. Basmati of Pandan e.d. kan nautuurlijk ook. Zilvervliesrijst vind ik in dit gerecht minder lekker, maar het kan natuurlijk wel. Parboiled rijst moet meestal 20 minuten koken; kijk altijd op de verpakking.
** In het originele Turkse recept worden de pijnboompitten meegkookt. Ik vind geroosterd veel lekkerder.

Variaties:
Roer er op het laatst warme gekookte asperges (wit of groen), doperwten of sperziebonen door. Probeer het ook eens met andere groenten
Inplaats van krenten kook ik wel eens stukjes pompoen mee
Erbij:
Bijvoorbeeld groente- of andere vegetarische balletjes, eventueel met zoetzure saus (zelfgemaakt) of Babi-Panggansaus e.d.
Stokbrood, warm knoflookbrood e.d.
Of: rauwkost

ZOETZURE SAUS

2 personen:
Ca. 200 gram groente- of andere vegetarische balletjes
1 kleine rode paprika (in reepjes gesneden)
1 middelgrote ui (fijngesneden)
2 of 3 eetlepels zonnebloemolie
een klein blikje in blokjes gesneden ananas
1 volle eetlepel fijngesneden "natte" gember (of bakgember)
een scheut gembernat
zout (flinke mespunt) peper (snufje)
1 dl (ongeveer 1/2 wijnglas) tomatenketchup

Bak de uien en paprika zachtjes in de olie, tot de uien glazig worden en (3 tot 4 minuten)
Doe de gember, het gembernat, zout en peper en de tomatenketchup erbij.
Zachtjes 20 (of liever 30) minuten stoven.
Doe vervolgens de gehaktballetjes erdoor en stoof héél zachtjes nog 10 minuten.
Doe tenslotte de ananas erbij en warm nog even goed door.
Deze saus kan worden ingevroren.

t

terug naar inhoudsopgave