OOSTERSE GRAAN-BONENSCHOTEL met
kerrie en cashews
Print
dit recept
N.B.
Dit recept heb ik geplagiëerd
uit Eten
van Moeder Aarde van uitgeverij Elsevier, niet meer in de
handel. Ik heb het wel veranderd en de “Amerikaanse” hoeveelheden
duidelijker gemaakt.
2 personen
1 klein potje bruine bonen (of weken en zelf koken, 2 handen vol droge bonen)
***
150 gram zilvervlies- of andere rijst (ik neem biologische “parboiled” rijst)
1 winterwortel in kleine dobbelsteentjes
± 4 volle eetlepels doperwten (diepvries of blikje)*
1 tamelijk grote ui in dikke plakken
± 3 eetlepels zonnebloemolie (of sesamolie)
bouillonblokje voor ongeveer 3 dl water
1 volle eetlepel bloem of volkorenmeel
1 volle eetlepel (milde) kerriepoeder of idem kerriepasta (de milde soort is
vaak heet, pas op)
peper en zout naar smaak
± 3 volle eetlepels (biologische) rozijnen (gezwavelde rozijnen even goed
in kokend water spoelen)
± 100 gram cashewnoten, of naar smaak (desnoods pinda’s)
2 niet al te volle eetlepels mango-chutney **
1 afgestreken theelepel rietsuiker, fructose of honing (mag worden weggelaten)
Kook de rijst volgens gebruiksaanwijzing met water
en bouillonblokje gaar.
Als u gedroogde bonen gebruikt, dan moeten die ook gaar gekookt zijn, minstens
een uur.
Fruit ondertussen de uien zachtjes met de wortelstukjes
in de olie; maximaal 3 minuten. Doe er na 2 minuten de kerrie bij en
bak mee.
Voeg de bloem erbij, roer goed en laat 1 minuut zachtjes mee fruiten.
Doe er minstens ruim 1 dl (half waterglas) kooknat van de bonen bij (vul het
zo nodig met water aan).
Doe tenslotte peper en zout, de rozijnen, de chutney en de suiker of honing
erbij.
Laat 10 minuten zachtjes sudderen (met deksel op de pan).
Doe de bruine bonen erbij en laat alles zeker nog 5 minuten sudderen.
Doe de doperwten erbij en laat nog 5 minuten staan.
* Doperwten zijn niet beslist noodzakelijk maar ik vind de schotel zo lekkerder.
** Hebt u geen chutney in huis, neem dan dobbelsteentjes appel en stukjes geconfijte
of
verse gember.
*** U kunt ook linzen gebruiken; ik vind bruine bonen lekkerder.
Rooster ondertussen de cashews zonder olie in
een niet te hete koekenpan; goed omscheppen en niet laten verbranden.
De geur komt los. Doe ze op een bord en laat ze afkoelen, dan worden
ze knapperig.
Strooi ze daarna over de bonenschotel.
Serveer de rijst apart erbij. Is goed te combineren
met een salade, bijvoorbeeld Avocado-Mango (vooraf
eten?)
terug
naar inhoudsopgave
|