NASI GORENG
Print dit recept

Let op, dit recept lijkt moeilijker dan het is; het is gauw klaar.
2 personen:
150 tot 200 gram zilvervlies- of parboiled rijst, koken volgens gebruiksaanwijzing en zo mogelijk laten afkoelen.
1 of 2 fijngehakte teentjes knoflook
250 gram (ongeveer, minder mag ook) pittige roerbaktofu
2 grote of 2 kleine uien in niet te kleine blokjes gesneden
1 middelgrote prei in ringetjes (snijd het zachtste deel van het groen in flinterdunne ringetjes en houd deze apart)
2 eetlepels ketjap manis
1 mespunt sambal oelek (of meer)
1 niet te volle theelepel djinten (gemalen komijn)
2 idem ketoembar (gemalen koriander)
2 of 3 eetlepels olie (olijf- of zonnebloem) of margarine
eventueel: seroendeng (geroosterde kokos met pinda's) en/of gefruite uitjes (kant-en-klaar gekocht)
eventueel: mango chutney en atjar tjampoer (of zoetzure komkommerschijfjes)

Roerbak de uien en prei ongeveer 3 of 4 minuten in de niet te hete olie of boter, tot alles zacht begint te worden.
Bak de knoflook op het laatst zachtjes even mee.
Bak het fijngesneden groen van de prei dus niet mee.
Voeg de djinten en ketoembar bij het uienmengsel., goed roeren en even mee fruiten.
Dan gaat de ketjap en sambal erbij. De hoeveelheden zijn eigenlijk een kwestie van smaak, dus uitproberen. Liever niet teveel sambal, die kan er later ook bij
Bak de stukjes pittige roerbaktofu in een andere pan, tot ze een beetje knapperig zijn.
Doe de Tofu bij het uienmengsel en roer alles even om (zie bij N.B.)

Tenslotte doet u er de gekookte rijst door en nu moet het geheel weer even bakken, want nasi goreng betekent "gebakken rijst" .
Van het vuur af wordt het fijngesneden groen van de prei erdoor geroerd.

Erbij: atjar tjampoer of zoetzure komkommerschijfjes en seroendeng of geroosterde pinda's en gefruite uitjes.
Ook lekker erbij: gekookte sperzieboontjes, eventueel met pindasaus (zie recept bij de sauzen).
Een omelet of spiegelei kan er natuurlijk ook bij.

Alternatieven: de prei en kruiden kunt u desnoods vervangen door kant- en klaar gekochte nasigroente en -kruiden, maar vers is lekkerder.
Het is niet absoluut nodig om deze Tofu voor te bakken, het kan er ook direct door tegelijk met de ketjap en sambal. Gebruikt u "gewone" zachte Tofu, dan vooraf in blokjes snijden, marineren in sambal en ketjap (minstens 1 uur), goed droogdeppen met keukenrol en in een aparte pan knapperig bakken. Niet meestoven maar helemaal op het laatst door de nasi mengen.
Wilt u de Tofu weglaten, gebruik dan hetzelfde recept en neem wat meer geroosterde pinda's.

Zoetzure komkommer: snijd komkommer in heel dunne plakjes, doe ze in een schaaltje met wat citroensap of zachtzure azijn, zout en gula djawa of bruine suiker. Laat een poosje intrekken. Wie van pittig houdt, doet er een beetje sambal oelek bij.

terug naar inhoudsopgave