MUFFINS IN VELE SOORTEN
Print dit recept

Al 30 jaar geleden bracht ik uit Amerika en Canada recepten van muffins mee, en pas nu zie je ze hier in de winkels. Ze zijn minder zoet en vet dan cakes en ook heel lekker van volkorenmeel te maken. Basisrecept en allerlei variaties, al dan niet volkoren.

VORMPJES: sinds kort zijn er speciale muffinvormpjes te koop, een soort metalen plaatje met 6 vormpjes erin. Indien niet verkrijgbaar: gebruik papieren of metalen cakevormpjes, al zijn de laatste wel wat klein. Houd er rekening mee dat de MUFFINS minstens 1 2 cm of meer rijzen.
BAKKEN: Oven op 200° C, 10 minuten voorverwarmen, dan de MUFFINS erin en 20 minuten in het midden van de oven bruinbakken.

VOLKORENMUFFINS - 8 stuks
75 gram boter of margarine
100 gram rietsuiker
1 ei
110 gram volkorenmeel (vindt u dat te zwaar, neem dan ongebleekte bloem)
1,5 theelepel bakpoeder (afgestreken)
1 theelepel baksoda* (afgestreken), eventueel vervangen door bakpoeder
1 theelepel zout (afgestreken)
1 volle kop zemelen (ruim een limonadeglas, 2,25 dl)
2,25 dl karnemelk

* Baksoda is het Engelse "baking soda", als zuiveringszout te koop bij apotheek of drogist

De boter, suiker en het ei tot room roeren met mixer. Vervolgens het ei erdoor kloppen.
Meel, bakpoeder, soda, zout en zemelen goed mengen en dan beetje bij beetje door het botermengsel roeren of kloppen, terwijl u er steeds een beetje karnemelk erbij giet.

APPEL-KANEELMUFFINS
: doe bovenop elke muffin een stukje appel (1/8 appel), dat vooraf
door suiker en kaneel is gerold (duw het in het beslag). DE LEKKERSTE MUFFINS!
DINOSAURUS WANDELMUFFINS: Neem het bovenstaande recept, gebruik rietsuiker en roer er 1 grote of 1,5 kleine banaan (geprakt), 2 volle eetlepels zonnepitten, idem rozijnen en eventueel nog gehakte noten door. U mag net zoveel vulling als deeg gebruiken. De banaan goed door het beslag mixen. Hier kunt u per muffin zeker 6 km op wandelen.
HONINGMUFFINS: vervang de suiker door honing.
BLUEBERRYMUFFINS: meng 5 volle eetlepels bosbessen met 2 volle eetlepels van het (volkoren) meel. Het beste kunt u dit beetje meel even zeven en de zemelen bij de rest van het meel doen. Roer op het einde dit mengsel door het beslag.

BANANENMUFFINS: roer kleine stukjes banaan, 1 afgestreken theelepel kaneel en 1 mespuntje nootmuskaat door het deeg. U hebt ongeveer 1 grote of 1 2 kleine bananen nodig.
STUDENTENMUFFINS: roer studentenhaver door het deeg.
VANILLE: houdt u van vanille, dat kan als essence, poeder of vanillesuiker in alle recepten worden gebruikt. Kruiden als kaneel en nootmuskaat dan weglaten.
HAVERMOUTMUFFINS: vervang de helft van het meel door havermout en doe er een flinke handvol rozijnen bij.
ABRIKOZENMUFFINS: doe op de bodem van het vormpje een gedroogde abrikoos (geweekt en geweld in heet water), een theelepel bruine suiker en 2 theelepel gesmolten boter. Kan ook met een stuk perzik.

terug naar inhoudsopgave