MELANZANE AL PARMIGIANO Aubergines met Parmezaanse kaas
Print dit recept

2 personen
1 flinke aubergine of 2 kleine
bloem
veel olie (liefst olijfolie, maar zonnebloem mag ook)
minstens 40 gram vers geraspte Parmezaanse kaas (ik neem meestal meer)
4 middelgrote tomaten
verse of diepvries basilicum
zout

N.B. Ik vind (zo mogelijk kleine) biologisch gekweekte aubergines veel meer smaak hebben.
Ook de kleine aubergines in de Turkse winkel hebben vaak meer smaak dan die prachtige gladde uit de supermarkt.
Tomaten idem; desnoods 4 gepelde tomaten uit blik. Of eenvoudige, niet pittige tomaten-pastasaus uit een potje.
De tomaten zijn een aanvulling en moeten niet domineren. Het is geen “rood” gerecht.
Basilicum vers of uit zo’n diepvries doosje.
Hebt u dat niet wat groene pesto of desnoods weglaten of wat thijm of Italiaanse kruiden.
Wees voorzichtig, want de sterke smaak van Basilicum (of andere kruiden) mag niet domineren.
Desnoods Parmezaanse kaas uit een pakje.
Verder maak ik altijd een dubbele hoeveelheid.v Die doe ik na 1 of 2 dagen op de rijst in een vuurvaste schotel,
wat pittige Goudse kaas (of Parmezaanse) er extra over en ongeveer 15 minuten bakken.

Voorbereiding:
Aubergine niet schillen maar wel wassen; snijd hem in plakjes van ongeveer ½ cm en strooi er ruim zout over.
Laat ½ uur staan in een schaal; het vocht en de wat bittere smaak komen eruit.
Leg de plakjes tussen keukenpapier of in een schone theedoek en druk het vocht er uit.
Haal de plakjes door de bloem, en bak ze goudbruin in vrij veel hete olie (heet, anders nemen ze te veel olie op).
In elk geval gaat er vrij veel olie in zitten. Neem ze direct uit de pan.
Beter nog is bakken in de wok, ook in ruim hete olie en steeds een paar plakjes tegelijk.
Leg ze op keukenpapier op een bord en druk het teveel aan olie er voorzichtig uit tussen het papier.
Pel de tomaten: overgiet ze met kokend water, laat ze een paar seconden hierin staan en giet ze af.
Als u een snee maakt in het vel tegenover het kroontje, dan kunt u de tomaten makkelijk pellen.
Snijd ze in dunne plakken en bewaar ook het vocht.

In de oven:
Vet een (ronde, glazen) ovenschotel in met boter of margarine.
Laag om laag (2 of 3 lagen afhankelijk van de grootte van de schotel):
aubergineplakjes
plakjes tomaten met een beetje van het vocht
een klein beetje basilicumblaadjes verdeeld over het oppervlak
vers geraspte Parmezaanse kaas
Maak 2 of 3 lagen, eindig met een laag Parmezaanse kaas.
Ongeveer 20 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 190 ° .

Erbij:
risotto, of gewoon gekookte rijst (of notenrijst, meergranenrijst e.d.) of pasta en natuurlijk extra Parmezaanse kaas.
Eventueel rauwkost. Ik geef de voorkeur aan rijst of risotto.

terug naar inhoudsopgave