Meng de bloem met
zout
Snijd de ijskoude boter in klontjes
Doe de boter in de bloem; snijd ze met 2 messen steeds kleiner en meng ze door
de bloem
Doe er het water bij en kneed met koele handen tot een stevig geheel
Niet te lang kneden; er mogen nog wat kleine klontjes boter in zitten
Zo nodig een klein beetje water toevoegen als het deeg niet samenhangend wil
worden
Maak er een bal van, wikkel hem in plasticfolie en laat minstens een uur rusten
in de koelkast.
N.B.: u kunt ook
bladerdeeg gebruiken of een deegmix voor hartige taart. Ik vind bovengenoemd
deeg erg lekker.
Quiche
boter om taartvorm in te vetten
beetje bloem voor het uitrollen van deeg
2 eetlepels olijflolie
1 grote rode ui in plakjes
2 teentjes knoflook, uitgeperst
1 gele paprika, in fijne reepjes gesneden
350 gr kerstomaatjes, gehalveerd
150 gr zwarte olijven, ontpit (liefst zoute, een beetje gerimpelde olijven)
100 gr fetakaas in kleine blokjes
4 eieren
¼ liter halfvolle melk (lekker is: geitenmelk)
2 eetlepels verse kruiden (peterselie, marjolein, basilicum of thijm, marjolein
en beetje rozemarijn of bieslook en peterselie)
peper en zout
Bestuif de aanrecht
met bloem. Rol het deeg (na 1 uur in de koelkast) uit tot een ronde
lap; wrijf zo nodig wat bloem over het deeg als het aan de deegroller
plakt.
Beboter de vorm en bekleed hem met de deeglap, met een flinke opstaande rand.
Zet in koelkast.
Roerbak de uien ongeveer 3 minuten in de olijfolie en bak dan de knoflook zachtjes
ongeveer 2 minuten mee. Niet bruin laten worden.
Doe de paprikareepjes erbij en bak nog 3 minuten, niet te heet.
Peper en zout erbij.
Doe de gehalveerde kerstomaatjes in een kom en doe het ui-knoflook-paprikamengsel
erbij.
Doe de olijven erbij en 1/3 van de fetakaas.
Klop de eieren los, roer er de melk en de kruiden door.
Verwarm de oven voor tot 225 graden Celcius.
Schep de helft van de vulling in de vorm en giet er de helft van het eimengsel
over.
Schep er de rest van de vulling op en giet er de rest van het eimengsel over.
Verkruimel de feta hierover.
Bak de quiche 40 á 45 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi goudbruin
is.
Laat een beetje afkoelen en serveer.
terug
naar inhoudsopgave