LINZENKERRIE
Print dit recept

2 personen
ongeveer 60 gram linzen (ik vind groene Dupuy linzen heel lekker, anders "gewone"bruine linzen)
1 redelijk grote ui, gehalveerd en in plakjes gesneden
zonnebloemolie
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 volle eetlepel (milde) kerriepoeder
zout, peper (of sambal oelek)

Zet de linzen op met koud water zodat ze ongeer 5 cm onder water staan.
Kook ze zachtjes 20 minuten, dan zijn ze nog niet helemaal gaar.
Laat uitlekken in een zeef en bewaar het vocht.
Ondertussen de ui even bakken in de olie (mag niet bruin worden) en dan de knoflook even meebakken.
Het mengsel zachtjes nastoven, ongeveer een kwartier, tot lekker gaar.
Doe er nog een beetje olie bij, zet het vuur iets hoger, doe de kerrie erbij en bak die al roerend even mee tot het begint te geuren.
Linzen, peper en zout erbij en een beetje van het kooknat, genoeg om het mengsel nog ongeveer 10 minuten zachtjes te laten stoven. Het moet geen prut worden maar de linzen moeten wel gaar zijn.
Nu even proeven, moet er nog wat peper, zout, kerrie en /of sambal bij?

Dit is het lekkerst als het afgekoeld en weer opgewarmd is, dan is de kerriesmaak goed in de linzen getrokken en het mengsel moet niet al te droog zijn.

Kerrie: ik neem gewoon zo'n blikje kerriepoeder bij de supermarkt. Wil ik het pittig, dan sambal of wat komijn (djinten) erbij.

Erbij: Rijst die is gekookt met rozijnen en eventueel in vieren gesneden gedroogde abrikozen. Wil je er veel werk van maken, doe er dan pilavrijst bij en/of gebakken banaan. Ook geroosterde cashewnoten over de rijst smaken goed.
De linzenkerrie is trouwens heel lekker over gekookte aardappelen inplaats van rijst.
Natuurlijk een lekkere salade erbij.

terug naar inhoudsopgave