CONFEDERATE CAVIAR MET BATAAT PUREE
Print dit recept


4 personen; als je er niets bij eet: 3 personen
Dit is een recept dat bewerkt is door Alma Huisken van het Algemeen Dagblad, zie www.almahuisken.nl
Ik gebruik het met haar toestemming. Er zijn ook versies van op internet te vinden, omdat het een traditioneel gerecht uit het zuiden van de Verenigde Staten is. Dit recept is makkelijker en sneller dan het lijkt en je kunt er meer dagen van eten want het verveelt niet.

150 gr. zwarte-ogenbonen (of kidney beans of bruine bonen) te koop bij Turkse winkel of in blik bij sommige supermarkten
1 theelepel bonenkruid (niet beslist nodig vind ik)
500 gram bloemige aardappels (schillen, in grote stukken)
500 gram zoete aardappelen (goed wassen; ik schil ze niet)
1 sherryglas (1 dl) olijfolie
1 sherryglas rode-wijnazijn (ik neem de helft; ik vind het anders te zuur); probeer ook eens appelazijn
zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak
1 eetl. jalapeño pepers - of 1 eetl. kappertje (eventueel) en 1 eetl. groene Tabasco saus - zeer fijn gehakt
(Jalapeño pepers zijn bijv. bij AH te koop in een potje.
½ rode Spaanse peper, met of zonder pitjes, zeer fijngehakt (desnoods sambal oelek of hete chilisaus )
½ afgestreken theelepel gemalen kruidnagel
¼ afgestreken theelepel vers geraspte nootmuskaat
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rijpe avocado, in reepjes
enkele druppels limoen- of citroensap
1 zakje Tortilla-chips, naturel.
Eventueel: zachte Tortilla’s !

Week de bonen een nacht of een dag en kook ze gaar met het bonenkruid (ik laat dat weg).
Kooktijd hangt af van de bonen, kook ze niet tot prut. Zwarte-ogenbonen: na weken ca. 20 min tot ½ uur. Zonder weken: proef ze na 45 minuten; het kan langer duren.
Laat ze uitlekken. Of neem gare kidney-bonen uit blik of pot.
Kook de aardappelen: “gewone” aardappelen 20 minuten en “zoete” aardappelen 13 minuten.
Dus doe de zoete aardappelen na 7 minuten bij de gewone aardappelen.
Maak van al deze gekookte aardappelen samen een droge aardappelpuree, alleen met eventueel een scheut olijfolie.
Klop een dressing van de olie en azijn met het zout en de peper en roer daar de jalapeño’s (of vervanging), Spaanse peper, kruidnagel, nootmuskaat en knoflook door. *
Het is geen ramp als je de kappertjes weglaat, maar ik gebruik ze wel.
Roer een deel van deze dressing door de warme bonen (steeds even proeven). Serveer de rest van de dressing erbij.
Serveer de puree ernaast.
Garneer de schotel met reepjes avocado, waarover u eventueel wat limoen- of citroensap druppelt. Steek wat tortillachips als haaientanden in de puree. Geef er eventueel zachte tortilla’s bij.
De restjes heb ik de volgende dag met zachte tortilla’s opgegeten. Heerlijk. Er kan natuurlijk ook rauwkost of stokbrood bij, maar ik vind het een volledige maaltijd.

* Wees voorzichtig met pepers, tabasco saus en Spaanse peper, begin met afgestreken eetlepels.
Ik vond de saus vrij zuur en neem iets meer dan ½ sherryglas azijn. Ik heb ook niet al die saus bij dit recept gebruikt; het smaakt erg sterk. Ik vond de bonen lekkerder met wat minder van die saus. Dus goed proeven en eventueel wat minder saus maken.
Ik heb eenvoudig de olie, azijn, zout (geen peper), kappertjes en groene Tabasco saus(of vervanging), Spaanse peper (zonder zaadjes), kruidnagel, nootmuskaat en knoflook met de staafmixer fijn gemaakt. Dan hoef je ook deze ingrediënten vooraf niet fijn te snijden. Rode peper wel in wat kleinere stukken snijden; de rest kun je heel laten.

terug naar inhoudsopgave