CHEESECAKE gebakken kwarktaart
Print dit recept

Voor het deeg (springvorm 26 cm doorsnee)
200 gram bloem (ik neem ongebleekt, biologisch wit meel)
Snufje zout
75 gram suiker
100 gram harde koude boter
1 losgeklopt ei

Voor de vulling
500 gram VOLLE KWARK (in verpakking vaak 450 gram, dan doe ik er 50 gram dikke yoghurt bij)
150 ml zure room (crème fraîche neem ik)
5 eieren, gesplitst
175 gram suiker (ik neem soms witte basterd, maar ook vaak biologische Rietsuiker)
Geraspte schil van 1 citroen
Sap van ½ citroen
Een paar druppels vanille-essence (of 2 zakjes vanillesuiker en dan wat minder suiker)

Meng voor het deeg bloem, zout en suiker in een kom
Doe de boter erin en snijd deze er met 2 koude messen in kleine stukjes doorheen
Meng het ei er door en kneed het tot een soepele daagbal
Als het te plakkerig is, voeg nog wat bloem toe
Wikkel het deeg in plastic en laat het 30 minuten in de koelkast staan

Verspreid met de handen het deeg in een ingevette springvorm van 26 cm doorsnee.
Zorg ervoor dat er een opstaand randje is
Zelf haal ik krap de helft van het deeg af en maak hier 4 rolletjes van
Die gaan dan in het rond op de deegbodem en ik druk ze uit tot een dunne rand

Bak het 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celcius (er hoeft geen “blinde” vulling in)
Laat het deeg eerst afkoelen voor de vulling erin gaat.

Meng voor de vulling de kwark met de rest van de ingrediënten behalve de eiwitten
Klop de eiwitten zeer stijf, zodat een messnede zichtbaar blijft en pieken rechtop blijven staan
Leg dit boven op het kwarkmengsel
Schep het er langs de rand en over de bodem (en dan naar boven) voorzichtig door (niet platroeren) totdat het redelijk door het kwarkmengsel is verdeeld  (je “vouwt” het erdoor)
Giet dit op het deeg

Laat de taart 1 ½ uur bakken in een voorverwarmde oven van 150 graden Celcius

Doe als de taart klaar is de deur van de oven open en laat de taart in de oven afkoelen

Variaties
Roer er gewelde rozijnen door, geweekt in water, rum of kirsch
Of stukjes perzik of ander fruit
Of vervang de citroensap en –rasp door sinaasappel, of van allebei een beetje (heel lekker)
 

terug naar inhoudsopgave