BROCCOLI-BRIETAART VAN ROOSJE
Print dit recept

4 grote porties of 6 kleine, doorsnee 26 cm.
Maak het deeg van de Mediterrane Quiche
Of maak het u makkelijk en neem 6 velletjes diepvries-bladerdeeg of desnoods een blikje croissantdeeg. Diepvries-bladerdeeg vind ik heel lekker.
De Brie of Camembert moet niet van het sterk smakende type zijn.
Wat u overhoudt is goed in te vriezen.

Deeg voor quiche (zie boven).
1 kleine struik broccoli
150 gram (ongeveer) Brie en/of Camembert (zacht van smaak)
125 gram (ongeveer) grof gehakte cashewnoten (ongezouten)
3 grote of 4 (niet te) kleine eieren
1,25 dl koffieroom (desnoods ongeklopte slagroom)
flinke mespunt zout, kleine mespunt zwarte peper; flinke mespunt nootmuskaat

Doe het (eventueel ontdooide) deeg in een (met boter ingevette) springvorm.
De deegplakjes mogen elkaar overlappen.
Zet de vorm met het deeg in de koelkast.

Snijd de roosjes van de broccoli en zet die apart. Gooi niets van de stronk weg.
Snijd de stronk(jes) in stukjes van krap 2 cm en kook ze 5 minuten in weinig water met wat zout.
Doe dan de roosjes erbij en kook nog 3 minuten; let op dat de groente niet droog kookt.
Dit kan ook van tevoren worden gedaan.

Klop de eieren schuimig en giet de melk erbij (en eventueel een beetje overgebleven kooknat van de broccoli).
Doe het zout, peper en nootmuskaat erbij en klop goed.
Snijd de Brie en/of Camembert in kleine brokjes en doe die in het eimengsel.
Roer er ook de grof gehakte noten door (niet genoeg cashews in huis: pijn- en of zonnepitten of hazelnoten erbij).
Doe de broccoli in de springvorm en giet het ei-kaas-notenmengsel erover. Als de broccoli te veel uitsteekt, leg dan stukjes kaas uit het mengsel erop.
Bakken in een voorverwarmde oven op 200 graden Celcius, 35 tot 45 minuten. De vulling gaat rijzen en wordt bovenop mooi bruin.
Laat even afkoelen en neem voorzichtig uit de vorm.

¼ van de taart is een heerlijk avondmaal, samen met bijvoorbeeld rauwkost of soep.
Een kleinere punt is een goede aanvulling, bijvoorbeeld op een rijstschotel of bij een aardappel- of andere maaltijdsalade.

terug naar inhoudsopgave