BRIAMI Griekse groenteschotel
Print dit recept

Dit recept heb ik gevonden op www.mastercook.com op het internet en zelf bewerkt. Daarbij gebruik gemaakt van andere recepten op internet. Dit was de uitkomst.

ongeveer 3 personen
1 aubergine – niet schillen
1 courgette (even groot als aubergine) – niet schillen
4 middelgrote, vastkokende aardappelen – wel schillen
1 grote groene paprika
2 middelgrote uien – uiteraard schillen
250 gram sperziebonen - schoonmaken
600 gram vleestomaten (geheel of gedeeltelijk te vervangen door bliktomaten)
2 teentjes knoflook – pellen
pittige fetakaas (bijv. 50 gram of meer per persoon)
flink wat goede olijfolie, voor de smaak
een laurierblad
flinke mespunt nootmuskaat
verse thijm, fijngeknipt, een volle theelepel (of afgestreken theelepel gedroogde thijm)
peper en zout

Gebruik een braadpan of grote hapjespan.
Snijd de uien in dunne ringen, snijd de knoflook heel fijn.
Snijd de groenten, tomaten en aardappelen in hapklare brokjes; de aardappelen eventueel wat grover.
Roerbak de uien even voor in ruim olijfolie, ongeveer 1 minuut.
Doe er dan de aubergine, paprika, knoflook en aardappelen bij.
Zo nodig nog wat olijfolie bijgieten. Roerbak dit op matig vuur ongeveer 3 minuten.
Doe er dan de tomaten bij en meng alles goed. Nog eens 2 minuten zachtjes stoven.
Voeg de sperziebonen toe, peper, zout en kruiden.
Zo nodig nog wat water erbij en/of het vocht van tomaten uit blik. Zachtjes aan de kook brengen.
Het mengsel moet niet te nat zijn, maar er is wat vocht nodig voor de aardappelen.
Ongeveer 15 minuten heel zachtjes stoven met het deksel op de pan, tot de aardappelen gaar zijn en het vocht bijna verdampt. Niet te lang stoven!
Stoof de courgetteblokjes alleen de laatste 4 minuten mee, anders worden ze te zacht.
Kijk zo nu en dan of het gerecht niet aanbrandt; zo nodig wat water erbij.

Bij voorkeur laat ik het gerecht een poosje staan, zodat de smaak van de kruiden goed intrekt. Dan zo nodig weer wat opwarmen (liefst in magnetron).

Serveren met blokjes pittige (geiten-) fetakaas en lekker brood. Bijvoorbeeld Turks brood, Ciabatta of stokbrood. Ik vind zelfgemaakt Iers sodabrood er ook erg lekker bij. En ik roer voor het opdienen een deel van de fetakaas erdoor.
Ook jonge, zachte geitenkaas vind ik bruikbaar. Dan niet erdoor roeren maar bij het brood geven.

terug naar inhoudsopgave